ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS

A Perui Köztársaság a dél-amerikai kontinens közép-nyugati részén helyezkedik el. Területe 1.285. 215 km˛, ami csaknem 14-szer akkora, mint Magyarországé. Az országot 24 megye és egy alkotmányos tartomány alkotja. Fovárosa Lima. A szomszédos országok: északon Ecuador, délen Chile és Bolívia, keleten Kolumbia és Brazília. Nyugatról a Csendes-óceán határolja. Peru földrajzilag három egységes részre bontható: a partvidék, az Andok-vidéke és az esőerdo.

KLÍMA

Peru egyik legnagyobb elonye, hogy az utazót nem érheti meglepetés az idojárással kapcsolatban. Általában az év minden napján ragyogó napsütés van, ami enyhe homérséklettel párosul. Ennek ellenére léteznek eltéro éghajlatú vidékek. Néhány partmenti város, enyhe, párás klímával rendelkezik. Az északi óceánparti városok ennél naposabbak (pl. Tumbes). Itt kifejezetten ideális strandido van az év minden szakában. Az 1. 000 és 2. 500 m tengerszint feletti magasságban lévo településeken is mindig derült az égbolt, de már huvösebb homérsékletre kell számítani. 3. 500 m felett pedig kétféle idojárással találkozhatunk. Az esos, valamint a nappal száraz, napos, éjjel hideg klímával.

LAKOSSÁG

Peru lakossága 27. 947. 000 fo a 2005. évi adatok szerint, melynek nagy része a városokban él.

BESZÉLT NYELVEK

A perui alkotmány szerint az ország elso számú hivatalos nyelve a kasztíliai spanyol, azonban bizonyos területeken elismerik a kecsuát, az aymarát, és más dialektusokat is.

BELÉPÉSHEZ SZÜKSÉGES FORMALITÁSOK

Magyar állampolgároknak 90 napos tartozkodásik nem szükséges turista vizum.

EGÉSZSÉGÜGYI MEGELOZO INTÉZKEDÉSEK

Az utazáshoz nem kötelezo semmiféle oltás, de, ha az esoerdo bizonyos területeire kíván utazni, vigyen magával malária elleni tablettát. Ezt, a körzeti orvos által felírt vény alapján a patikában válthatja ki. Amennyiben a perui látogatás Bolíviával kombinált útvonalat tartalmaz, szükség van sárgaláz elleni oltásra, amelyet a Nemzetközi Oltóközpont munkatársai adnak be. A csapvíz fogyasztása mellozendo!
VÁM
A Peruba látogatók egy bizonyos mennyiségu személyes tárgyat (ruhák, személyes jellegu használati tárgyak, egy hordozható hangszer, három liter alkohol és 3000 USD összértéku ajándék, melyeknek darabja nem haladhatja meg a 100 USD-t) vám nélkül hozhatnak az országba.

PÉNZNEM

Az ország hivatalos pénze az új sol (ejtsd: "nuevo szol"). Jele: S/. A létezo pénzérmék: 1, 2 és 5. A forgalomban lévo papírpénzek: 10, 20, 100, 200 és 500 S/. A centek közül megkülönböztetünk 5, 10, 20 és 50 centest (1 S/.=100 cent). A valuták közül a legegyszerubben és a legjobb árfolyamon az USD-t váltják, melyet minél kisebb címletekben tanácsos kivinni. A többi pénz esetében sokszor nehézségekbe ütközhet a pénzváltás. Váltani a különbözo esetleges csalások elkerülése végett a hivatalos váltóhelyeken (casas de cambio) érdemes. 2009 áprilisaban az árfolyam a következö 1USD : S/ 3.00

VÁSÁRLÁSOK

A fobb városok számtalan vásárlási lehetoséget nyújtanak. A kisebb üzletek és az óriási bevásárló központok között mindenki megtalálja a saját ízlésének valót. Aki azonban valami egyedi, igazán peruira vágyik, annak inkább a helyi kézmuvesek portékáit ajánljuk: a szotteseket harmonikus geometriai formákkal, és a kultúrák keveredésébol adódó különleges remekmuveket. A huamangai faragott kövek, a fafaragások, a páratlan arany- és ezüstmuvek, a sokszínu agyagtárgyak örök életre szóló emlékek maradnak. Az üzletek általában 9-10 órakor nyitnak, és este 20-21 órakor zárnak. Elofordulhat azonban, hogy némelyik 13-15 óra között ebédszünetet tart. Erre érdemes odafigyelni! A bankkártyák esetében elvileg minden, az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott, kártyát elfogadnak, hiszen ugyanazzal a bankrendszerrel dolgoznak, mégis azt tanácsoljuk, hogy legyen felkészülve megfelelo mennyiségu kézpénzzel, hogy ne érje Önt meglepetés! Azt is fontos megjegyezni, hogy míg Magyarországon kártyás vásárlás esetén nem vonnak le kezelési költséget, Peruban néhány százalék levonásra kell számítani!
SZÁLLÁS LEHETOSÉGEK
A szálláshelyek kínálata az utóbbi években nagymértékben javult, köszönhetoen a hazai és külföldi befektetoknek, valamint a privatizációnak. A szállodák esetében, az európainak megfelelo öt csillagos rendszer van érvényben. A nagy szállodaláncok mellett, számos kisebb, de speciális igényeket is kielégíto szálloda létezik. A szállodákhoz hasonló, de azoknál szerényebb megjelenésuek az ifjúsági szállások (hostalok), amelyek bread-and-breakfast (reggeli) szolgáltatást is nyújtanak.
ELEKTROMOS ÁRAM
Peruban általában mindenhol 220 V-ot, 60 Hz-t használnak, de elofordulhat a 110 V is (a négy és öt csillagos szállodákban általában mindkét fajta megtalálható).

KÖZLEKEDÉS

Csak külföldi légitársasággal juthat el Peruba (Varig, KLM, Continental, Iberia). A legjelentosebb és legnagyobb forgalmat lebonyolító repülotér a limai Jorge Chávez nemzetközi légikiköto. A nemzetközi járatok utasainak 25 USD illetéket kell fizetniük, a belföldi indulóknak pedig 4 USD-t, amit az utazásoknál figyelembe kell venni. Az országon belüli közlekedés leggyorsabb, de egyben legköltségesebb módja a repülés. Takarékosabb megoldás, ha a megbízható, és olcsó expressz buszokkal próbálja meg felfedezni Perut. Az útlevél azonban mindig olyan helyen legyen, hogy könnyen hozzáférhessen, mert a rendszeres közúti ellenorzések során szükség lehet rá. Amennyiben valaki egyéni útvonalat választ és önállóan kívánja bejárni az országot, esetleg bérelt autóval, tudnia kell, hogy a tarifák nem sokkal alacsonyabbak az itthoniaknál. Átlagosan kb. 35-40 USD-nak megfelelo sollal kell számolni. Városon belül a taxikkal biztonságosan utazhat, árfolyamuk változhat, de átlagosan 0,5 USD-vel kell számolni kilométerenként.
KÖZBIZTONSÁG

Peru közbiztonsága olyan, mint bármely más Dél-Amerika-i országé. Nem különösebben veszélyes, de bizonyos városrészekben elovigyázatosságból szerencsésebb mellozni az ékszerek viseletét, és e körzetekben esténként nem tanácsos gyalog mászkálni.
KOMMUNIKÁCIÓ
Peruból a világ minden országa hívható az ismert "00" ország elohívószámmal, amely Magyarország esetében 36. Amennyiben Perut szeretné hívni, tárcsázza a "00" nemzetközi vonalat, majd Peru elohívószámát (51). Amennyiben Limát hívja, annak elohívószáma "1". Általában az ország valamennyi településén van posta, kivéve a csekély lélekszámú falvakat. Itt e-mailen tartják a kapcsolatot a "külvilággal".

GASZTRONÓMIA

A perui konyha az egyik legelismertebb Latin-Amerikában számos különlegessége és nem utolsó sorban sokszínusége miatt. Köszönheto ez az ország földrajzi elhelyezkedésének és tagoltságának, valamint a különbözo bevándorló népek (spanyolok, olaszok, japánok, kínaiak, arabok) által behozott hagyományoknak. Az élovilágban gazdag partvidék, hal- és tengeri herkentyus ételeirol híres. A hegyvidék világszerte elterjedt növénye a burgonya, a kukorica és a perui gasztronómia egyik alapját képezo csípos paprika, az ají. Természetesen az esoerdoknek is megvan a vonzereje, mely a vadhúsoknak és a trópusi gyümölcsöknek köszönheto. Az éttermek árait illetoen, csak úgy, mint nálunk nagy eltérésekre kell számítani, de átlagosan elmondható, hogy egy közepes étteremben fejenként kb. 10 USD-ért kaphatunk egy fo fogást, salátával és üdítovel. Persze esti kiruccanás estén magasabb árakra kell felkészülni.

ÜNNEPEK

Peruban évente kb. 3000 ünnepet tartanak. Ezek nagy része valamely, a hódítás idején elterjedt, katolikus keresztény egyházhoz és azok szentjeihez kapcsolódik, gondosan beleépülve a helyi misztikumok világába. Az esoerdok lakosai az egyházi eredetu ünnepeken kívül az osi rituálékat is megtartják. A kínálatot a különbözo bevándorló nációk is bovítették, hiszen saját ünnepeiket Peruba érkezve és letelepedve sem hagyták el. A felsorolásból azonban nem hagyhatjuk ki a nemzeti ünnepeket sem, amelyeket nem csak regionális szinten, de az egész országban ünnepelnek. Peru hivatalos ünnepnapjai: az Új év napja január 1., Húsvét, a Munka ünnepe május 1., Szent Péter és Szent Pál napja június 29., a Felszabadulás ünnepe július 28., Limai Szent Rózsa napja augusztus 30., az Angamos-i csata ünnepe október 8., Mindenszentek napja november 1., a Szeplotlen Fogantatás napja december 8., és végül, de nem utolsó sorban Karácsony ünnepe december 25.
Laszkovits Kinga.

 


Copyright 2009. Perui Konzulátus
Cím: H-1138 Budapest, Váci út. 168. T. ép. I. em.
Tel.: (361) 350 2068/ (36) 350 2068/ Fax: (361) 350 2056
Mobil: (36 30) 509 2693
e-mail: andrea.santos@mezint.hu | Webmester/Tervezés: